Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Державна санітарно-епідеміологічна служба міста Кіровограда

Вівторок, 19.09.2017
Головна » Статті » Мої статті

Лептоспірозу краще запобігти
                                                                                   Лептоспірозу краще запобігти.
 Лептоспіроз продовжує залишатись однією із найбільш небезпечних інфекційних хвороб, що реєструється як в області, так і в місті. В поточному році в місті захворіло на лептоспіроз 6 осіб та 1 з них помер, в зв’язку з пізнім зверненням за наданням медичної допомоги, на 7-й день після захворювання, та внаслідок купання, ловлі риби, в р. Інгул маючи при цьому садна та порізи рук і ніг. Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей та тварин, збудники якого відносяться до роду лептоспір. Лептоспіроз має широке ландшафтно-географічне розповсюдження і зустрічається на земній кулі майже повсюди. Це типове захворювання спільне для людей та тварин. Основним джерелом інфекції є гризуни. Збудники лептоспір осідають в нирках і виділяються з сечею внаслідок чого інфікується грунт, вода в ставках, річках, криницях, іноді харчові продукти. Крім цього джерелом лептоспірозної інфекції можуть бути сільськогосподарські, домашні, дикі, промислові тварини (лисиці, нутрії та інші), особлива роль належить пацюкам, які являються переносниками збудника лептоспіри, що викликає важкий перебіг захворювання у людини. Зараження від хворої людини практично не спостерігається. Хворі тварини чи тварини-лептоспіроносії виділяють збудника лептоспірозу з сечею, інфікуючи навколишнє середовище. З навколишнього середовища збудник проникає в організм людини або тварини через слизові оболонки і навіть незначні пошкодження шкіри, травний тракт. Зараження тварин може відбуватися і статевим шляхом. Лептоспіри – вологолюбиві мікроорганізми, які швидко гинуть при висушуванні, тому головним шляхом передачі є водний, але можливе інфікування через такі об’єкти навколишнього середовища, як вологий грунт, інфіковані корми для тварин, харчові продукти та інші. Лептоспіри стійкі до дії високих та низьких температур, при кип’ятінні швидко гинуть. В воді та грунті мікроби зберігаються 3-4 тижні, добре переносять заморожування. Захворювання людей спостерігаються переважно у літньо-осінній період, який відповідає часу інтенсивних сільськогосподарських робіт (косовиця на вологих лугах, вирощуванні рису, льону, коноплі, ручному збиранню врожаю після великої кількості опадів), будівельних роботах, освоєнні вологих територій, гідромеліоративних роботах, риболовлі, полюванні, туристичних подорожах. Причиною зараження людей може бути вживання сирої води з випадкових водоймищ, та ковтання води при купанні, робота на вологих територіях без спецодягу (гумові чоботи, рукавиці), вживання харчових продуктів до яких мали доступ гризуни та інші. Найбільш часто захворювання мають спорадичний характер та іноді груповий. Однак, при значному збільшенні кількості гризунів і в роки зі значною кількістю опадів, можуть спостерігатися спалахи лептоспірозу. Природні осередки лептоспірозу виявлено на територіях понад 200 районів 25 областей України. Найбільша кількість виявлена у районі Полісся і Лісостепу, а також у степовій зоні. Серед хворих - особи групи ризику складають від 20% до 70% (рибалки, механізатори, буряководи, польоводи, інші сільськогосподарські працівники). Ризик зараження виникає і тоді, коли на підприємствах не проводяться винищувальні роботи проти гризунів, що приводить до збільшення їх чисельності. Значне епідеміологічне і особливо епізоотичне значення мають осередки, де інфекція циркулює серед сільськогосподарських тварин. Для людини, як джерело інфекції мають особливе значення свині та велика рогата худоба. Хвороба у тварин спостерігається найбільш часто у пасовищний період при користуванні пасовищами і водопоями, які спільні з господарствами неблагополучними щодо лептоспірозу; протікає гостро, підгостро, хронічно або безсимптомно. Захворювання на лептоспіроз у людей починається гостро, швидким підвищенням температури до високого рівня, інтенсивного головного болю, болю в литках, почервоніння обличчя, склер, світлобоязливістю. В печінці виникають запальні та дегеративні зміни, в нирках явища геморагічного нефриту. Летальний кінець може наступити внаслідок гострої печінкової та ниркової недостатності, міокардитів, пневмоній. При перших симптомах захворювання необхідно звернутися до лікаря з метою запобігання ускладнень. Основні заходи профілактики з цієї небезпечної хвороби направлені на знищення джерела інфекції – гризунів. Крім цього, необхідно додержуватись слідуючих правил: - вживати тільки кип’ячену та бутильовану воду, зберігати питну воду та харчові продукти від доступу гризунів; - купатися тільки в спеціально відведених та дозволених місцях, бажано в річках з проточною водою, під час купання не ковтати воду; - знищувати гризунів, як в приватному секторі, так і на підприємствах, організаціях в повному обсязі; - дотримуватись ветеринарно-санітарних заходів направлених на запобігання виносу інфекції за межі вогнища та правил, за впорядкуванням водопою тварин і спуску стічних вод від тваринницьких господарств. Пам’ятайте, що запобігти цій небезпечній інфекції краще, ніж її лікувати, а своєчасне звернення за медичною допомогою залишає шанси на одужання.
 
 
 Лікар-епідеміолог Кіровоградської міської СЕС Бовшик Олена Василівна тел.: 33-73-51
Категорія: Мої статті | Додав: defaultNick (22.09.2010)
Переглядів: 1328 | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]