Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Державна санітарно-епідеміологічна служба міста Кіровограда

Вівторок, 19.09.2017
Головна » Статті » Мої статті

Нітрати в овочах
Нітрати в овочах Протягом поточного періоду 2010 року фахівцями Кіровоградської міської СЕС на лабораторні дослідження відібрано 88 проби овочів та фруктів, з них перевищення вмісту нітратів виявлено в 13 пробах. Це 1 проба моркви (завезена з м. Миколаїв), 1 проба ранніх огірків (завезені з с. Северинка), 1 проба редису (завезений з Криму) та 3 проби капусти (завезена з Закарпатської області, з м. Вознесенськ, з с. Северинка), 1 проба капусти "Пекінська" (завезена з с. Копани Херсонської області), 1 проба кабачків (завезена з м. Миколаїв). Рівень нітратів в зазначених продуктах перевищує допустимі рівні в 2-2,5 рази. З початком весни в крамницях з’являються перші парникові овочі, такі як огірки, помідори, редис, капуста. Смачні і красиві перші овочі урізноманітнюють раціон та прикрашають Ваш стіл. В той же час ранні овочі можуть принести не тільки користь, а і шкоду Вашому здоров’ю. Небезпека для Вашого здоров’я – нітрати, які можуть міститись в перших овочах. Нітрати - дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у грунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин. Таке значне поширення нітратів у об’єктах навколишнього середовища неминуче зумовлює щоденний контакт населення з ними. Найбільше позначається на вмістові нітратів у рослинах порушення санітарних правил внесення в грунт мінеральних добрив, насамперед азотних. В овочевих культурах найбільше нітратів міститься в зелені (петрушка, кріп, шпинат, салат, особливо в стеблинах та біля основи), коренеплодах (редька, редис, червоний буряк (найбільше у верхній 1/5 частині), в серцевині моркви), картоплі (основна кількість в кожусі та під нею), ранній капусті (особливо в качані та потовщеннях листя). Слід зазначені, що в нестиглих плодах нітратів у 1,5-3 рази більше, ніж у стиглих. У разі перевищення граничної кількості нітратів в організмі вони можуть несприятливо позначатися на здоров’ї. А як відомо, для більшості населення основними джерелами нітратів є саме харчові продукти насамперед рослинного походження, з якими надходить в організм близько 70-80 % добової кількості нітратів. Інтоксикація нітратами характеризується досить тяжким перебігом і може закінчитися смертю потерпілого. Клінічні ознаки отруєння нітратами з’являються через 4-6 годин після потрапляння їх в організм з їжею. Картина отруєння починається з ціанозу губ (синюшності), слизових оболонок, нігтів, обличчя. Потім з’являється нудота, посилене слиновиділення, біль у ділянці шлунка, нудота і пронос. Хворі скаржаться на слабкість, сильний головний біль, сонливість, запаморочення, порушення координації рухів. При підозрі на отруєння нітратами і нітритами, що надійшли в організм через травний канал, ретельно промивають шлунок, дають активоване вугілля (2 столові ложки на 1 склянку води), потім – сольовий послаблюючий засіб. Для того, щоб запобігти потраплянню в організм нітратів разом з рослинними продуктами, слід: - відбирати для харчування частини рослин з мінімальним вмістом нітратів; - попередньо обробляти продукти – вимочування очищених продуктів знижує кількість нітратів, а миття теплою водою на 40 % зменшує кількість нітратів, що залишились на поверхні; - в імпортних овочах та фруктах слід зрізати кожуху, оскільки на ній можуть бути віск та фунгіциди, які захищають плоди від псування та зморщування; - піддавати продукти термічній обробці – при проварюванні продуктів нітрати переходять у воду (при бланшуванні, тушкуванні і смаженні зниження кількості нітратів у готових стравах невелике); - квашення, соління, маринування продуктів також істотно знижує вміст нітратів у готових продуктах, але при приготуванні соків та сушінні овочів вміст нітратів у готовій продукції збільшується порівняно з вихідною сировиною. Але в першу чергу слід купувати овочі та фрукти в спеціалізованих відділах торгівельної мережі, де вони проходять належний лабораторний контроль та супроводжуються документами, які підтверджують їх якість та безпеку. На ринках створені відповідні умови для реалізації харчових продуктів, обладнані прилавки, наявні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які проводять щоденний контроль якості продукції, що реалізується, перевіряються супровідні документи.

Джерело: http://Лікар з гігієни харчування Кіровоградської міської СЕС О.І. Біленко
Категорія: Мої статті | Додав: defaultNick (05.07.2010)
Переглядів: 1521 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]