Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Державна санітарно-епідеміологічна служба міста Кіровограда

П`ятниця, 24.11.2017
Головна » Статті » Мої статті

Отруєння грибами
Отруєння грибами З настанням теплого періоду та першими дощами любителі тихого полювання шукають насолоди збираючи по лісосмугах дикорослі гриби. Кожен з них вважає себе знавцем і не замислюється, які наслідки можуть бути після вживання цих дарів природи. Шановні мешканці м. Кіровограда! Будьте більш відповідальними, не чекайте поки від отруєнь грибами постраждають ваші рідні, близькі, знайомі, як правило, саме це "відбиває" охоту вживати дикорослі гриби. Пригадайте сумну статистику минулих років. В 2008 році в місті Кіровограді отруїлося грибами 3 особи, на щастя обійшлося без смертельних випадків. Але в 2009 році ситуація склалася дуже сумна, адже по м. Кіровограду отруїлося дикорослими грибами 11 осіб, стан потерпілих був вкрай важкий, на жаль п’ятеро з них померли. Отруєння викликали гриби, зібрані в районі радгоспу «Тюльпан», в лісосмузі біля аеропорту. Постраждалі вживали гриби сім’ями, і навіть запрошували друзів, сусідів. Фахівці відділення гігієни харчування Кіровоградської міської санітарно-епідеміологічної станції стривожені невиправно легковажним ставленням населення до найдорожчого – життя свого й своїх близьких, а особливо – дітей, адже вживання грибів дітям до 8-ми років категорично протипоказане! Фахівці не рекомендують вживати гриби також вагітним і матерям, що годують дітей груддю. Державна санітарно-епідеміологічна служба черговий раз попереджає, що вживання дикорослих грибів небезпечне для здоров’я і може призвести до летальних наслідків! Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами: - ніколи не збирати грибів, яких не знаєте ; - збирайте губчасті гриби – «білі», «моховики», «бабки» тощо – в наших широтах від них найменше отруєнь ; - зібрані гриби ще раз ретельно перевірте: якщо гриб викликає найменший сумнів або старий – краще його викинути; - перед приготуванням страв необхідно добре промити і обов’язково відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин. Перед сушінням – обтерти вологою тканиною; - ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові! - страви з грибів необхідно зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше 24 годин. Але все ж ризикувати не слід і краще не збирати дикорослі гриби взагалі, оскільки вони можуть не просто бути отруйними, а й містити всі речовини, які знаходяться в грунті, повітрі. Адже гриби є фільтрами і накопичують в собі всі елементи. Тому тим більше не можна збирати гриби на кладовищах, звалищах, вздовж доріг. Ні в якому разі не можна купувати дикорослі гриби у невідомих осіб, які реалізують їх на вулицях без будь яких дозволів. Набагато безпечніше купувати гриби в спеціалізованих відділах торгівельної мережі, на ринках, де вони проходять лабораторний контроль, мають супровідні документи та не зашкодять здоров’ю. Якщо підозрюєте отруєння, НЕГАЙНО: промийте шлунок слабким розчином кухонної солі; обов’язково, не зважаючи на тимчасове полегшення стану, зверніться за медичною допомогою до найближчої лікувальної установи. Пам’ятайте: пізнє звертання за медичною допомогою загрожує Вашому життю!

Джерело: http://Лікар з гігієни харчування Кіровоградської міської СЕС О.І. Біленко
Категорія: Мої статті | Додав: defaultNick (05.07.2010)
Переглядів: 1226 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]