Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Державна санітарно-епідеміологічна служба міста Кіровограда

П`ятниця, 24.11.2017
Головна » Статті » Мої статті

Профілактика йодної недостатності
Профілактика йодної недостатності Дві третини території України є зоною природного дефіциту йоду. Проблема ліквідації йододефіциту – одна з найактуальніших в охороні здоров’я населення України, передусім дитячих колективів. У разі недостачі йоду в організмі щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості гормонів, що в свою чергу призводить до цілої низки негативних проявів, які разом називаються «йододефіцитними захворюваннями». Йод необхідний для нормального розвитку та функціонування мозку людини і нервової системи. Особливо чутливими до йододефіциту є мозок плоду і дитини до 3-х років життя. Навіть незначна нестача йоду в організмі майбутньої матері може спричинити незворотну втрату розумових здібностей дитини на 10-15 %, а при значному йододефіциті призвести до кретинізму дитини. Недостача йоду в організмі може спричинити такі захворювання: епідемічний зоб, гапотериоз, кретинізм, глухонімота, косоокість, спастичний параліч, безплідність, викидні у вагітних, нанізм (карликовість). Важливо, щоб йод у дуже малих кількостях надходив до організму людини щоденно. В організмі людини йод міститься в незначних кількостях – 15-20 мг. До 90 % цього мікроелемента людина отримує з їжею і лише незначну кількість – з водою та повітрям. На сьогодні є три види йодної профілактики: масовий, груповий, індивідуальний. Для масової профілактики у загальномасштабному масштабі збагачують йодом основні продукти харчування. У більшості країн світу, зокрема й в Україні, таким продуктом є йодована сіль. Її отримують шляхом додавання йодату калію із забезпеченням рівня середнього йодування 40 мг йоду на 1 кг солі. Середньодобове споживання солі складає : 5-10 г. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання. По-перше, термін придатності такої солі не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу, зберігати її треба в щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Багатими на йод риба, морські продукти, морська капуста,хурма, солодкий перець, фейхоа. Групова профілактика передбачає застосування препаратів йоду в організованих колективах (дитячих садках, школах, спеціалізованих дитячих закладах). Індивідуальну профілактику проводять серед неорганізованого населення та за спеціальними медичними показаннями.
 
Лікар з гігієни харчування Кіровоградської міської СЕС Н.В. Бойченко


Джерело: http://Лікар з гігієни харчування Кіровоградської міської СЕС Н.В. Бойченко
Категорія: Мої статті | Додав: defaultNick (08.12.2010)
Переглядів: 2785 | Рейтинг: 2.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]