Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Державна санітарно-епідеміологічна служба міста Кіровограда

Вівторок, 19.09.2017
Головна » Статті » Мої статті

Профілактика захворювань, пов'язаних з йодною недостатністю
Профілактика захворювань, пов'язаних з йодною недостатністю Науковці нашої держави звертають увагу всього населення України на попередження захворювань, пов'язаних з йодною недостатністю в організмі людини. Навіть винесено постанови головного державного санітарного лікаря України "Про затвердження першочергових заходів подолання йодної недостатності у населення України" та "Про додаткові заходи щодо подолання йодної недостатності у населення України". Справа в тому, що недостатньому надходженні йоду в організм людини виникають істотні порушення функції щитовидної залози, які можуть привести до виникнення ендемічного зобу. Йод входить до складу гормонів щитовидної залози, крім того, споживання йоду захищає від надлишку холестерину в крові (від атеросклерозу). Якщо "нормального" йоду в організмі недостатньо, то щитовидна залоза буде накопичувати будь-який йод, в тому числі і радіоактивний, що може привести до розвитку онкологічного захворювання. Крім того, останні дослідження довели, що недостатність йоду в організмі приводить до зниження інтелектуальної працездатності, затримки фізичного розвитку, порушення формування репродуктивної функції, безпліддя, невиношування вагітності, передчасних пологів. Найбільша кількість йоду зафіксована в морепродуктах (морська риба, морська капуста, креветки, кальмари). Місцеві підприємства-виробники виготовляють продукти, збагачені йодом, які прикрасять стіл, урізноманітнять раціон і позитивно вплинуть на здоров'я (ТОВ "Єдина система" - салати з морської капусти, ВАТ "Паляниця" - йодований хліб "Йодіс"). Але найпростіший спосіб поповнення йоду в організмі - вживання йодованої солі (7-10 г йодованої солі забезпечить дорослу людину добовою профілактичною дозою). Особливо важливо вживати йодовану сіль дітям шкільного віку, підліткам у період статевого розвитку, вагітним та годувальницям. Добова потреба йоду за рекомендацією ВОЗ: 50 мкг - для дітей першого року життя 90 мкг - для дітей 2-6 років 120 мкг - для дітей 7-12 років 150 мкг - для дорослих (від 12 років та старших) 200 мкг - для вагітних та годувальниць Для профілактики виникнення захворювань, пов'язаних з йодною недостатністю, міська санепідемстанція рекомендує населенню міста використовувати при приготуванні їжі йодовану сіль. Фахівцями міської СЕС надано приписи в торгівельну мережу щодо забезпечення в реалізації йодованої солі. Дане питання знаходиться на контролі СЕС.

Джерело: http://Лікар з гігієни харчування Кіровоградської міської СЕС Бойченко Н.В.
Категорія: Мої статті | Додав: defaultNick (05.07.2010)
Переглядів: 1216 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]