Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Державна санітарно-епідеміологічна служба міста Кіровограда

Вівторок, 19.09.2017
Головна » Статті » Мої статті

Сальмонельоз. Хворіють дорослі та діти.

Сальмонельоз. Хворіють дорослі та діти.

 

Сальмонельоз – тяжке кишкове інфекційне захворювання, що визивається мікробами – сальмонелами. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, гуси, качки, кури), а також людина.

В м. Кіровограді випадки цього захворювання реєструються поодиноко, не пов’язані один з одним. Влітку щорічно спостерігається зростання захворюваності всієї групи кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозів.

Основним місцем знаходження сальмонел є кишечник тварин і людей. Мікроби досить стійкі в навколишньому середовищі: можуть зберігатися на харчових продуктах      2 – 3 місяці.

Велику роль в поширенні сальмонельозу  мають: м’ясо, птиця та інші продукти тваринного походження. Важливими чинниками передачі збудника сальмонельозу є яйця та яйцепродукти: яєчний порошок, меланж, білковий крем та інші кондитерські вироби.

В м’ясних, молочних продуктах, холодці, бульйоні окремі сальмонели розмножуються в умовах кімнатної температури. При цьому зовнішній вигляд продуктів практично не змінюється ні за запахом, ні за кольором, ні за консистенцією.

Хворіють як діти так і дорослі. У дітей та осіб похилого віку переважає тяжкий її перебіг, нерідко спостерігається ускладнення.

Зараження продуктів харчування може настати при контакті сирих та готових продуктів, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні загального кухонного інвентарю для обробки сировини та готових продуктів.

Маленькі діти часто заражуються від матерів при порушенні правил особистої гігієни.

Як правило хвороба розпочинається після проникнення збудника у шлунково-кишковий тракт. Може підвищуватись температура, з’являється біль у животі, нудота та блювання, розлад кишечника, при цьому збудник виділяється в навколишнє середовище.

В недопущенні захворювання на сальмонельоз дуже багато залежить від нас самих. Основне профілактичне правило яке слід обов’язково виконувати:

-         всі м’ясні страви і яйця треба піддавати довготривалій термічній обробці;

-         не можна готувати їжу на багато днів, навіть якщо вона зберігалася в холодильнику;

-         молоко та молочні продукти слід вживати тільки після термічної обробки;

-         не можна допускати стикання хлібобулочних виробів з немитими овочами та фруктами;

-         законом для кожного повинно бути ретельне миття рук з милом перед виготовленням і прийманням їжі.

 Дотримання цих правил допоможе уникнути такого небезпечного захворювання як сальмонельоз.

 

 




Джерело: http://Лікар-епідеміолог Кіровоградської міської СЕС Оленюк М.О
Категорія: Мої статті | Додав: defaultNick (12.07.2010)
Переглядів: 742 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]