Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Державна санітарно-епідеміологічна служба міста Кіровограда

Вівторок, 19.09.2017
Головна » Статті » Мої статті

Щоб не захворіти сальмонельозом

Щоб не захворіти сальмонельозом

 

Сальмонельоз – тяжке інфекційне захворювання, що визивається мікробами – сальмонелами. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, гуси, качки, кури), а також людина.

В м. Кіровограді захворюваність на сальмонельоз в порівнянні з минулим роком зросла на 40,7%. Тільки в липні захворіло 34 мешканця міста. Хворіють як дорослі, так і діти, питома вага дітей складає 32,0%. Маленькі діти часто заражуються від матерів при порушенні правил особистої гігієни.  

При епідеміологічному розслідуванні  встановлено, що важливими чинниками передачі збудника сальмонельозу у третини захворілих є яйця та яйцепродукти.  Мешканці міста  вживають сирі або недостатньо просмажені яйця, особливо при приготуванні «глазуні». В більшості перед приготуванням їх не миють.

Зараження продуктів харчування може настати при контакті сирих та готових продуктів, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні загального кухонного інвентарю для обробки сировини та готових продуктів.

Як правило хвороба розпочинається після проникнення збудника у шлунково-кишковий тракт. При цьому може підвищуватись температура, з’являється біль у животі, нудота та блювання, розлад кишковика. Ці симптоми більш виражені у дітей, у дорослих хвороба іноді протікає безсимптомно, при цьому збудник виділяється в навколишнє середовище.

В недопущенні захворювання на сальмонельоз дуже багато залежить від нас самих. Основне профілактичне правило яке слід обов’язково виконувати:

-         яйця потрібно купувати з міць, де дотримуються правил транспортування, збереження та реалізації, в подальшому зберігати їх тільки в сухому та прохолодному місці;

-         не купувати яєць з  порушенням їх цілісності, перед приготуванням необхідно промивати проточною водою, а потім піддавати довготривалій термічній обробці;

-         не можна готувати їжу на багато днів, навіть якщо вона зберігалася в холодильнику;

-         молоко та молочні продукти слід вживати тільки після термічної обробки;

-         законом для кожного повинно бути ретельне миття рук з милом перед виготовленням і прийманням їжі.

З метою профілактики захворювань на сальмонельоз та інші кишкові інфекції фахівці санепідслужби міста забезпечують постійний санітарно-епідеміологічний нагляд за об’єктами епідемічного ризику: проводять санітарно-гігієнічне навчання на об’єктах з питань профілактики гострих кишкових інфекцій; забезпечують контроль по ранньому виявленню хворих, госпіталізацію в інфекційні стаціонари дітей раннього віку, школярів, дітей дитячих навчальних закладів.

 

Лікар-епідеміолог

ДЗ «Кіровоградська міська

санітарно-епідеміологічна станція» МОЗ України            Оленюк Марія Овсіївна

тел.: 33-73-51

Категорія: Мої статті | Додав: defaultNick (31.07.2012)
Переглядів: 807 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]