Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Державна санітарно-епідеміологічна служба міста Кіровограда

П`ятниця, 19.04.2024
Головна » Статті » Мої статті

Кіровоградська міська СЕС застерігає - харчові токсикоінфекції

УВАГА!

Державна санітарно-епідеміологічна служба м. Кіровограда інформує, що за серпень та початок вересня 2012 року в Україні зареєстровано 3 групових випадки харчових токсикоінфекцій, які трапились під час святкування весілля та днів народжень в приватних оселях.

Так, на початку вересня в лікарню госпіталізовано 13 осіб, у тому числі 3 дітей, які приймали участь у святкуванні весілля в приватній оселі в с. Зарічка Лугинського району Житомирської області.

01.09.2012 до лікарні було госпіталізовано 13 осіб, з них 2 дітей, які святкували день народження у приватній оселі м. Новоград-Волинський Житомирської області та вживали страви домашнього приготування.

Під час святкування весілля у м. Львів до лікарні потрапило 50 осіб, у тому числі 11 дітей, які 04.08.2012 святкували весілля у с. Заболотці Бродівського району Львівської області.

В першому випадку фахівцями санітарно-епідеміологічної служби в ході проведення епідемічного розслідування встановлено, що весілля відбулося в приватній оселі. У приготуванні харчових продуктів приймали участь 8 осіб, з них 3 – декретований контингент (медогляд пройдено), 5 – випадкові особи. Для миття рук лише на вулиці був пристосований пристрій. У оселі вкрай недостатньо холодильного обладнання (в наявності лише 1 побутовий холодильник). Більшість готових страв та харчових продуктів зберігалось в коморі та погребі.

В інших випадках виникненню спалаху сприяло недотримання правил особистої гігієни особами, які приймали участь у приготуванні страв, порушення технології приготування страв, порушення правил зберігання готових страв (недотримання температурного режиму) та висока температура навколишнього середовища.

Санітарно-епідеміологічна служба м. Кіровограда застерігає: щоб уникнути виникненню спалахів харчових отруєнь під час сімейних святкувань, необхідно дотримуватись елементарних правил особистої гігієни (часте миття рук, не допускати до приготування їжі осіб, що мають порізи та гнійники на руках, розлади шлунку), дотримуватись технології приготування страв, температурних умов зберігання напівфабрикатів та готових до вживання страв, термінів їх зберігання, закупівлю продуктів проводити лише в безпечних місцях (магазини, агропродовольчі ринки).

Виконуючи зазначені правила можна уникнути захворювань та залишитися здоровими після відмічання домашніх свят.

 

06.09.2012р.

Завідувач відділення гігієни харчування

ДЗ «Кіровоградська міська СЕС»                                                С. Сидоренко


Категорія: Мої статті | Додав: defaultNick (06.09.2012)
Переглядів: 1005 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]